כאן, בין קפלי המדבר, מסתתרים להם כרמי יין המגדלים מגוון זנים של ענבים שהופכים ליין משובח. ביקבי הבוטיק הקטנים והמיוחדים של הר הנגב, תוכלו לנסות טעמים חדשים שאין במקומות אחרים בארץ ולצאת עם חוויה מיוחדת במינה.
רבותי ההיסטוריה חוזרת
היקבים בדרום הם לא המצאה חדשה, שכן שוכני ערי המדבר בתקופה הביזנטית היו כאן לפנינו. כבר לפני אלפיים שנה חיו בהר הנגב קהילות שגידלו גפנים ויצרו יין בכמויות מרשימות – כולל יין לייצוא לכל רחבי אירופה (עוד הרבה לפני שיין מצרפת היה יין מצרפת). סימני חקלאות עתיקה מגלים חוות משפחתיות קדומות ובהן מערכות שימור והובלת מים מתוחכמות ביותר.
המועצה האיזורית רמת הנגב מינפה את המורשת החקלאית-ההיסטורית ובשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה וגופים רבים נוספים יזמה בשנת 2000 את פרוייקט דרך היין – מחוות קדומות לחוות בודדים.
דרך היין בנגב היא רצף של חוות בודדים חקלאיות-תיירותיות בין צומת משאבים למצפה רמון. את חוות הבודדים הקימו משפחות שבאו להגשים חלום, להפריח את השממה ולבנות את ביתן באמצע המדבר. בן גוריון בוודאי מסתכל עכשיו מלמעלה ומתמוגג לראות את החלום הציוני שלו בפעולה.
על חקלאים ויקבים
לחקלאים של היום, כמו גם לאלה של העבר – הר הנגב הוא מקום אידיאלי לגידול כרמים. האקלים המדברי היבש והקר בשילוב עם הקרקעות המדבריות, מקטינים את הסכנות ממחלות ומזיקים ומאפשרים תנאי הישרדות טובים יותר לענבים. לצד הזנים ה"בטוחים" כמו מרלו וקברנה, נעשו בהר הנגב ניסיונות לגדל זנים נוספים שכמעט ולא קיימים באזורים אחרים בארץ.
היקבים עצמם הם יקבי בוטיק קטנים וחובבי היין יכולים ממש לראות איפה הכל מתחיל. את הניסיונות של החקלאים ואת הסיכונים שהם לוקחים כדי לייצר משהו שונה ומגוון. בסופו של דבר, מדובר בחקלאים, לא תעשיינים, וזה כל היופי.
איזה יין תמצאו אצלנו?
בכרמי היין בנגב ניסו החקלאים לגדל מלבק וברברה וגילו שהתנאים באזור מתאימים בדיוק לזנים אלו, שאינם נפוצים בארץ, וכאן עושים מהם יין ברמה בינלאומית.
את המלבק מגדלים בכרם רמון, כרם שיזף, וכרם קדש ברנע, וניתן לקנות אותו ביקב רמת נגב, יקב שיזף ויקב שדה בוקר. את הברברה, בעל הטעם המיוחד, אותו מגדלים בחוות כרמי עבדת, בחלקה ניסיונית שבינתיים רק מוכיחה את עצמה. כל מהדורה שיוצאת לשוק נחטפת מיד, אפילו ללא פרסום מוקדם.
יינות נוספים המיוצרים בהר הנגב, שכדאי לשים אליהם לב הם השאנין בלאן של כרם ננה – יין לבן בטעם מפתיע שגם מי שלא אוהב יינות לבנים יאהב אותו. לא סתם הוא נבחר פעם אחר פעם כאחד מ-10 היינות הטובים בארץ; והשירז – שנפוץ בכמה וכמה כרמים ויקבים באזור, ואשר ממנו עושים כאן בלנדים נפלאים.
לטייל, לטעום, לקחת לדרך
בזמן שאתם מטיילים בנגב, אל תשכחו להכניס למסלול ביקור באחד מהיקבים הרבים באזור. מומלץ סיור מודרך ביקב וטעימות יין, ומי יודע, אולי אפילו תזכו לפגוש את היינן עצמו. רשימה מלאה וסיפורי היקבים והכרמים.
בשונה מיקבים גדולים ותיירותיים בארץ ובעולם, היקבים בנגב הם יקבי בוטיק קטנים באוריינטציה חקלאית ולכן המפגש איתם הוא אישי ואינטימי יותר. לאחר הביקור קחו אתכם בקבוק יין לדרך, כי החוויה לא נגמרת בביקור עצמו. ואם תגיעו בקיץ, תוכלו ליהנות מחגיגת הבציר בכרמים השונים.
אם שותים, לא נוהגים!
ברבות מהחוות תוכלו למצוא גם צימרים מפנקים. אז אחרי שביקרתם ביקב ולקחתם איתכם בקבוק יין לדרך, נצלו את ההזדמנות והעבירו ערב רומנטי בצימר על כוס יין טובה.