לפעמים, מזג האוויר הוא משהו משעמם, אבל לפעמים קורה משהו קסום, כמו תופעות אקלימיות מרהיבות שממחישות לנו עד כמה הטבע הוא עוצמתי. כאלו שאם הצלחנו לראות אותן, כדאי מאוד שתהיה לנו מצלמה טובה ביד. כאלו שמלמדות אותנו להתאזר בסבלנות ולהעריך את הקיים.
לפעמים צריך לקום מוקדם כדי לראות אותן, בדרך כלל צריך להיות ספונטניים כדי לחזות בהן, אבל הן שוות את המאמץ ואת תחושת התרוממות הרוח כשרואים אותן.
הנה 3 תופעות אקלימיות שתוכלו לראות בהר הנגב, ואת האחרונה בהן לא תראו באף מקום אחר בארץ.
שלג בנגב
שלג היא תופעת טבע עוצמתית ומרגשת, אולם שלג במדבר היא תופעת טבע נדירה וייחודית, ומי שיצא לו לראות את השילוב הלא מובן מאליו בין השלג הלבן להרי המדבר הצבועים חום-צהוב יודע להעריך את החוויה. כדי שירד שלג בנגב צריכים להתקיים תנאי חורף קיצוניים של לחות גבוהה וקור עז. או-אז, כאשר הכל הופך להיות לבן, מתחילה החגיגה האמתית של נופים עוצרי נשימה הגורמים לכל מי שצופה בהם לשמחה והתרגשות.
אם אתם שומעים בחדשות על שלג צפוי באזור הנגב, שימו פעמיכם אל המקומות הגבוהים של הר הנגב, כמו מצפה רמון או הר אבנון במכתש הגדול. שלג במצפה רמון, למשל, יורד פעם בכמה שנים. שלג במכתש הגדול נדיר עוד יותר ושלג באזור שדה בוקר ומשאבי שדה קורה פעם בכמה עשורים.
הצלחתם לראות שלג בנגב? אל תופתעו אם יתפשט לכם חיוך לא רצוני על הפנים ☺
שיטפון במדבר
שיטפון. המראה הבלתי נתפס הזה בו ברגע אחד הופך הנחל היבש לאגן ניקוז גדול ועוצמתי.
התופעה הזו של שיטפונות במדבר היא בעצם טריק של הטבע. במקרים רבים כאשר מופיע שיטפון, השמש זורחת והשמים נקיים מעננים, אך במרחק רב משם בחלקו העליון של הנחל, יורדים גשמים עזים ההופכים לשיטפון.
שיטפונות בדרום אפשר לראות בחורף ובעונות המעבר – סתיו ואביב, אולם בכל עונה נגרם השיטפון בגלל תנאי מטאורולוגי אחר. תכירו בבקשה את "אפיק ים סוף" ואת אחיו התאום "שקע סורי" – שני תנאים מטאורולגים האחראים על השיטפונות בנגב.
אפיק ים-סוף מתרחש באביב ובסתיו ודואג להסיע אל הנגב לחות טרופית מאפריקה. שקע סורי מתרחש בחורף והוא זה שמוביל את הלחות מהים התיכון אל הנגב. שני אלו גורמים לירידת גשמים עזים במדבר בפרק זמן קצר. אדמת הלס המדברית נאטמת, למים אין אפשרות לחלחל לאדמה וכל שנותר להם הוא לזרום בעוצמה רבה בין הנחלים ולהפוך לשיטפונות.
אם אתם נמנים על "רודפי השיטפונות" או סתם בא לכם ליהנות מהמופע הזה של הטבע קחו את התיק שהכנתם מראש וצאו לדרך כי יש לכם חלון זמן קצר של מספר שעות כדי לראות שיטפונות. ואל תשכחו קודם לקרוא את הפוסט על טיולי שיטפונות בהר הנגב שיספר לכם איפה יש שיטפונות בנגב ואיך לצפות בהם בבטחה.
גלישת עננים במכתש
גלישת עננים, או מפל עננים, היא תופעה נדירה ועוצרת נשימה המתרחשת במכתש רמון, ליד מצפה רמון ובמכתש הגדול, ליד ירוחם. דמיינו לעצמכם תמונה בה שמיכה לבנה-אפורה, בגודל של עשרות מטרים, נשפכת משפת המכתש למטה ונופלת כמו פוך רך לתוכו, כמו מפל. אז כזה, אבל עם עננים.
זהו בעצם "ערפל הסעה" המתרחש בעקבות צרוף של מספר תנאים אקלימיים בו זמנית: קור שנמשך מספר שעות, לחות גבוהה, שכבת אוויר יציבה ורוח חלשה שמניעה את העננים בכיוון הנכון, אל תחתית המכתש. כל זה קורה במשך מספר ימים בסוף הקיץ ותחילת הסתיו (אוגוסט-ספטמבר), כאשר הלילות במדבר קרים אולם הימים חמים. החום במהלך היום יוצר אידוי רב הגורם ללחות גבוהה באוויר, היוצרת בתורה שכבת עננים. בגלל כובדם מתרכזים העננים במקומות הנמוכים ויוצרים ערפל.
גלישת עננים מתרחשת עם הזריחה, כאשר השמש מתחילה לחמם את האזור, הרוח הקלה מסיעה את העננים אל שפת המכתש, האוויר החם מעל העננים לא מאפשר להם להתרומם למעלה וכל שנותר להם הוא לגלוש במורד ההר אל קרקעית המכתש.
טיפ – מומלץ להגיע ערב קודם וללון במצפה רמון או בירוחם. אם יש לכם קצת זמן – חפשו מראש נקודות תצפית. למשל: הר גמל במכתש רמון והר אבנון במכתש הגדול, או רדו לתחתית המכתש וחפשו שם נקודת צפייה טובה, ואל תשכחו לעצור לארוחת בוקר אחרי האדרנלין וההתרגשות. הנה רעיון לארוחת בוקר במצפה רמון וארוחת בוקר בירוחם לארוחת בוקר בירוחם.
הצלחתם לצלם אחת מתופעות הטבע בנגב? תנו לנו ליהנות יחד אתכם. שתפו את התמונות בדף הפייסבוק שלנו, או תייגו אותנו באינסטגרם: #השראה_מדברית, friendlynegevdesert# .