מסלול אתגרי למתחילים – נחל קרקש
הטיול בנחל קרקש ייקח אתכם דרך משטחי סלע צבעוניים וצמחייה מדברית מגוונת כשהבולט מכולם הוא צמח הקרקש הצהוב שנתן לנחל את שמו. אין הרבה מטיילים בנחל קרקש וזה גם יתרונו: הוא לא צפוף, לא פגוע, וקיים סיכוי גדול לראות יעלים דווקא בגלל מיעוט המטיילים שבו.
המסלול מתחיל בכביש 40, בדיוק במסעף הכניסה למדרשת בן גוריון, שם נמצא שלט המכוון אל נחל קרקש (סימון שבילים ירוק), ומעברו חנייה מאולתרת לרכבים.
במהלך הטיול תפגשו את ה"צור השחור" – סלע צור חלק וחד הבולט סביב הגוונים הבהירים של האזור, ומפל בגובה של כ-2 מטר שהירידה בו מצריכה זהירות רבה וסיוע (מומלץ לרדת במפל מצידו הדרומי). לקראת סופו מתחבר המסלול אל נחל חווארים (סימון שבילים שחור) וממשיך לנקודת הסיום בחניון הסרפנטינות.
זהו טיול קווי באורך של 2 ק"מ. מומלץ להגיע עם שני כלי רכב: להשאיר רכב אחד בסוף המסלול ורכב אחד בתחילתו. המגיעים ברכב אחד צריכים להתייחס אליו כמסלול מעגלי (4 ק"מ) ולהמשיך בעלייה קצרה, אך תלולה, אל מדרשת בן גוריון וממנה לכיוון הרכב בהליכה על הכביש.
אל תפספסו את הביקור בצריף בן גוריון ובגן הלאומי קבר בן גוריון, שם ימתינו לכם תצפית מהממת על בקעת צין ושביל הליכה לאורך המצוק.
טיולים בדרום למשפחות: נחל חווארים >>
מסלולים עם ילדים בשדה בוקר >>
טיול ג'יפים באזור שדה בוקר >>
המסלול ההיסטורי – גן לאומי ניצנה
ניצנה היא אחת מ-6 ערי הנבטים העתיקות שנבנו בנגב לאורך "דרך הבשמים" ודרכי מסחר אחרות. ניצנה אמנם לא יושבת על דרך הבשמים עצמה, אבל בסמוך אליה הדרך בה עברו עולי רגל בין ארץ ישראל ואתרי מרכז סיני.
כאן תוכלו לטייל בעיר עתיקה, שהיתה שוקקת חיים והיום היא עדות לעבר קדום מפואר.
הסתובבו בין הרחובות והסמטאות, הכנסו לרובע המגורים, בקרו בכנסיות, במצודה הביזנטית, ובבורות המים,
ואל תשכחו לשים לב לגרם המדרגות המרשים היורד אל העיר ניצנה התחתית. דמיינו את העיר על תושבי המארחים את שיירות הסוחרים העוברות בה. תנו מקום לריחות, לקולות, ולמראות שהיו כאן לפני אלפי שנים.
ניצנה יושבת על גבעה בגובה 250 מ' מעל פני הים ומספקת תצפית נהדרת על שפך נחל עזוז לנחל ניצנה ועל הנופים המשגעים בסביבה. לא רחוק ממנה נמצאים שרידיו של היישוב עוג'ה אל-חפיר, תחנת רכבת טורקית עתיקה ואנדרטה לזכר 22 נופלי חטיבה 8, שנפלו בקרבות עוג'ה אל-חפיר במלחמת העצמאות.
הגן הלאומי ניצנה ממוקם כ-1 ק"מ מדרום ליד כפר הנוער ניצנה (וויז: תל ניצנה) חנייה תמצאו ברחבה שמצפון לתל ניצנה או ליד אנדרטת חטיבה 8 שמדרום לתל.
את הביקור בניצה תוכלו לשלב עם חמוקי ניצנה – גבעון קירטון לבנות הנראות כמו חמוקים.
מסעדות באזור ניצנה >>
גלישת חולות בניצנה >>
המסלול אל הים הקדום – קיר האמוניטים במכתש רמון
פעם היה פה ים. באמת.
העדות לכך נמצאת בקיר האמוניטים, סלע בדופן הדרומית של מכתש רמון ועליו מאובנים של אמוניטים – בעלי חיים ימיים טורפים, בעלי זרועות ושלד חיצוני, שחיו לפני מיליוני שנים בים שכיסה אז את הנגב כולו.
הייחוד של קיר האמוניטים הוא בריכוז העשיר של מאובני אמוניטים הנמצא בשטח קטן, יחסית. במבט ראשון קשה להבחין במאובנים, אולם מבט מעמיק יגלה לכם את הצורות הספירליות של המאובנים המזכירים בצורתם שבלול.
קיר האמוניטים נמצא מחוץ למכתש רמון, כ-15 ק"מ דרומית למצפה רמון. כדי להגיע אליו יש לחצות את המכתש עד לשלט המציין את "קיר האמוניטים", בין הקילומטר ה-84 ל-85 (וויז: קיר האמוניטים). את הרכב מחנים ליד השלט ומשם ממשיכים ברגל (סימון שבילים אדום) כרבע שעה אל קיר האמוניטים. ההליכה עד לקיר קלה ומישורית.
ואם בא לכם להתאמץ קצת יותר, לשלב אתגר ולקבל בתמורה נוף יפה, חיזרו טיפה אחורה ופנו שמאלה לסימון שבילים ירוק שייקח אתכם לתצפית בנקודת גובה 660. מכאן תוכלו להשקיף לתוך מכתש רמון מזווית שרבים מפספסים. מנקודת התצפית המשיכו עם השביל הירוק לצד השני, וממנו התחברו אל הכביש, פנו ימינה ובמקביל לכביש חיזרו לנקודת החנייה. המסלול אורך כשעתיים ומיועד למיטיבי לכת בלבד.
טיפ של אלופים– התצפית מנקודת הגובה 660 מרשימה במיוחד בזריחה: השמש בגב, וצללי המצוקים הולכים ומתקצרים בתוך המכתש במשחק מוזר של אור, ערפל וצל. שווה לקום מוקדם בבוקר, לרדת לקיר האמוניטים באור ראשון, ולטפס לקראת הזריחה.
איפה אוכלים במצפה רמון? >>
אטרקציות במצפה רמון >>
מסלולי אופניים במצפה רמון >>
מסלול בעקבות פריחת החלמוניות בירוחם
תקופת הסתיו היא הזדמנות נהדרת לצאת אל הטבע המדברי וליהנות מפריחת החלמוניות. החלמונית היא מלכת המדבר. על ראשה כתר צהוב יפה, ובזמן הפריחה, בחודשים אוקטובר-נובמבר, היא מנקדת את המדבר במרבדים צהובים מרשימים.
שימו בוויז: "שמורת חלמוניות ירוחם" וצאו אל מסלול טיול קצר ומקסים המתאים לכל המשפחה, במהלכו תראו את החלמוניות בתפרחתן.
נקודת ההתחלה –היא בחניון שמורת החלמוניות, הנמצא על כביש 204 (ירוחם-צומת חלוקים). שימו לב לשלט "חלמוניות ירוחם", המפנה אל החניון. מהחניון יוצאת דרך עפר (סימון שבילים כחול) באורך כמה מאות מטרים (10 דקות הליכה)
המסתיימת בפיצול שבילים כחול-שחור. בנקודה זו פנו שמאלה עם המסלול הכחול והמשיכו עוד כ-20 דקות אל החלמוניות. מכאן אפשר להמשיך עם השביל עוד כ- 1.25 ק"מ בטיפוס מתון לתצפית נהדרת על אגם ירוחם או לחזור אל הרכב באותה דרך. את הטיול כדאי לסיים בפיקניק באגם ירוחם.
טיולי פריחה בסתיו בהר הנגב >>
טיול ג'יפים באזור ירוחם >>