שיטפון במדבר הוא תופעה רבת עוצמה ולא צפויה, שבהחלט אפשר ליהנות ממנה בבטחה.
במיוחד לקראת החורף, קבלו את המדריך לטיולי שיטפונות בהר הנגב: איפה אפשר לראות שיטפון? מה זה גל ראשון ולמה כולם מתלהבים ממנו? איך לצפות בשיטפון באופן בטוח? ואיפה אפשר להתעדכן על שיטפונות צפויים?
איפה אפשר לראות שטפון בנגב?
שיטפון בנחל צין – אזור שדה בוקר
גן לאומי עין עבדת – חניון עליון (עין מעריף) – התצפית על מפל עין מעריף, הממוקמת בגן הלאומי עין עבדת, היא אחד המקומות היפים והמיוחדים לצפייה בשיטפונות, ואחת הבודדות בנגב מהן אפשר לראות שיטפון במפל ממרחק קרוב כל כך ועם זאת בטוח. לא סתם היא נחשבת ל"יהלום שבכתר" מבין נקודות התצפית על שיטפונות.
הגעה – כביש 40, כ-7 ק"מ דרומית לקיבוץ שדה בוקר, או וויז "עין עבדת עליון".
חניון הסרפנטינות – מתחת למדרשת בן גוריון – חניון הסרפנטינות נמצא במפגש בין נחל צין לנחל חווארים. שם, ליד מפגש הנחלים, ניתן לחנות את הרכב ולצפות במים הזורמים. אם הגעתם מספר שעות לאחר השיטפון, כשהזרם ממש חלש ורדוד, תוכלו להיכנס (בזהירות) ולהשתכשך במים.
הגעה –בכיכר לפני הכניסה למדרשת בן גוריון פונים ימינה אל מבואת מצוק הצינים ותחנת המידע של הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. יורדים בכביש הסרפנטינות המפותל אל החניון הנמצא בכניסה לשמורת הטבע עין עבדת תחתון.
שיטפון במכתש רמון וסביבתו
הגשר על נחל רמון – כביש 40 – נחל רמון ממוקם בתוך מכתש רמון ומהווה את ערוץ הניקוז המרכזי של המכתש. נקודת התצפית על שיטפון בנחל רמון ממוקמת על הגשר מעל הנחל.
הגעה – ממצפה רמון נוסעים דרומה לכיוון מכתש רמון. הגשר נמצא כ-8 ק"מ מהתצפית לפני הירידה למכתש.
הגשר על נחל נקרות – כביש 40 – נחל נקרות זורם מחוץ למכתש רמון, סמוך לקיר הדרומי של המכתש. כדי לראות שיטפון בנחל נקרות יש להמשיך על כביש 40 ולצאת מהמכתש מעט דרומה לכיוון צומת ציחור.
הגעה – הגשר נמצא כ-17 ק"מ דרומה ממצפה רמון (9 ק"מ מהגשר על נחל רמון) ו- 43 ק"מ צפונה לצומת ציחור.
שיטפון בנחל פראן – נחל פראן, הארוך בנחלי הנגב, חולש על אגן ניקוז של אלפי קמ"ר המתחיל בחצי האי סיני ומסתיים בערבה. בזמן שיטפון מתהדר הנחל בכמות מים עוצמתית וברוחב הזרימה הגדול ביותר שאפשר לראות. תצפית טובה ובטוחה על שיטפונות בנחל פראן אפשר לראות בשני מקומות: בנקודת המפגש עם כביש 40 ובנקודת המפגש עם כביש 90.
כביש 40 – בין צומת ציחור למכתש רמון, כ- 50 ק"מ דרומית למצפה רמון (כשעה נסיעה). בנקודה זו זורם הנחל על הכביש. חל איסור מוחלט לחצות את הכביש כשהנחל זורם. כאן יש לחזור חזרה למצפה רמון.
כביש 90 – שני קילומטר צפונית לישוב פראן נמצא גשר נחל פראן ממנו אפשר לראות השיטפון.
שיטפון בנחל רביבים
סכר ירוחם באגם ירוחם – סכר ירוחם נבנה ב 1952 כדי לאגור את מי השיטפונות בנחל רביבים. כתוצאה מבניית הסכר נוצר אגם ירוחם ומסביבו נבנה פארק ירוחם המהווה את אחד היעדים המרכזיים לטיולי משפחות בדרום.
בזמן שיטפון בנחל רביבים גולשים המים מעבר לסכר וממשיכים לזרום בהמשך הנחל לכיוון קיבוץ רביבים.
הגעה – התצפית ממוקמת ממש על הסכר. מהכניסה לפארק המשיכו ישר עם הכביש עד סופו. בשלב מסויים הוא הופך לשביל עפר. המשיכו עם השביל עד לחניית העפר הסמוכה לסכר.
כביש 222 – נחל רביבים חוצה את כביש 222 לא רחוק מחאן ספינת המדבר. כדי לראות את השיטפון יש להגיע אל הגשר מעל נחל רביבים.
הגעה – הגשר נמצא כ- 6 ק"מ מצומת משאבים לכיוון רביבים, ממש אחרי חאן ספינת המדבר. אפשר לחנות מעבר לגשר ולרדת ברגל אל הנחל.
שיטפון בנחל ניצנה
כביש 211 – נחל ניצנה, מהארוכים והרחבים בנחלי הנגב, חוצה את כביש 211 באזור כפר הנוער ניצנה, לא רחוק מגבול מצרים. כדי לראות את השיטפון יש להגיע אל הגשר מעל נחל ניצנה.
הגעה – הגשר נמצא כ-3 ק"מ דרומית לתחנת הדלק בקציעות ו-1 ק"מ צפונית לפניה לכפר הנוער ניצנה.
הגל הראשון – הגביע הקדוש של השיטפונות במדבר
דמיינו את זה לרגע: אתם עומדים מעל הנחל, במקום בטוח, והכל יבש מסביב. פתאום, כאילו משום מקום, מתחיל להגיע נחשול מים הזוחל באיטיות וסוחף איתו את כל מה שנמצא בדרכו. תוך שניות הופך הנחשול האיטי הזה לנהר זורם שופע מים המציג לראווה את העוצמה האדירה של הטבע.
אם זה קרה לכם – זכיתם! הצלחתם לתפוס את הגל הראשון של השיטפון, זה שכל ציידי השיטפונות קוראים לו "הגביע הקדוש של השיטפון", כי אין חוויית שיטפונות כמו חוויית הגל הראשון.
אז איך תופסים גל ראשון? מתעדכנים מראש ו… כן, צריך גם קצת מזל.
שיטפון עם בטחון
- הטריק של הטבע: שטפון ללא גשם – כן. זו לא טעות. כשמטיילים במורד נחל, השמש עשויה לזרוח והשמים שמעליכם יהיו נקיים מעננים, אולם רחוק משם, בערוצים מרוחקים המזרימים את מימיהם לחלקו העליון של הנחל, עלולה להתרחש באותם רגעים סערה. הגשם החזק מהערוצים הרחוקים מתנקז אל הנחל בו אתם מטיילים ויוצר שיטפון המגיע אליכם בהפתעה גמורה. זו הסכנה העיקרית בטיולים בנחלים כשיש סכנת שיטפונות. מה עושים? מתעדכנים!
- תישארו מעודכנים – לא משנה אם אתם מטיילים ברגל או ברכב שטח – תבדקו לפני כן איפה קיימת התראת שיטפונות. כך תוכלו גם להיזהר וגם לצפות בשיטפון באופן בטוח.
אפשר להתעדכן באתר השרות המטאורולוגי, באתר מוקד טבע של החברה להגנת הטבע, באתר רשות הטבע והגנים ובמוקד המידע בטלפון 3639*. אל תפספסו את העדכונים בקבוצות הפייסבוק השונות: ציידי שטפונות, רודפי שלום, שלווה ושיטפונות, ציידי השיטפונות והטבע, שיטפונות בארץ. - אל תיכנסו לנחלים אם קיימת סכנת שיטפון – אם יש ספק אין ספק. קיים איסור מוחלט להיכנס לכל הנחלים בהם קיים חשש לשיטפון. הגעתם לאזור וגיליתם שיש סיכוי לשיטפון? חשבו מסלול מחדש וסעו לאחת התצפיות באזור. מי יודע, אולי תזכו לראות את הגל הראשון?
- השיטפון חוסם כבישים – הגעתם לכביש שחוצה אותו שיטפון? אל תנסו לעבור ואל תבדקו מי יותר חזק. בדרך כלל השיטפון מנצח. גם אם הזרימה נראית חלשה, היא מספיק חזקה להפוך משאית כבדה. אתם כן יכולים לעצור בצד ולצלם את התופעה ממקום בטוח.
- מה עושים במקרה שנתקעים בשיטפון? אחרי כל מה שנכתב למעלה, אתם כבר מספיק חכמים כדי לדעת איך להיזהר. אם בכל זאת מצאתם את עצמכם בנחל כשיש חשש שיגיע שיטפון, טפסו למקום הכי גבוה שאפשר וחכו בסבלנות עד שהזרימה תיפסק (אפילו מספר שעות אם צריך) או עד שיגיעו כוחות הצלה.
אז… הישארו מעודכנים, הכינו ב"סטנד ביי" את התיק עם המעיל, הנעליים שאפשר ללכלך והמצלמה הטובה,
חפשו מקום טוב לאכול בו באזור השיטפונות, אולי צימר מפנק? ואם יש לכם ילדים, קחו גם אותם.
ניפגש בשיטפון הבא.