מצבות אבן, מקדשים פתוחים, חרותות סלע, מתקני פולחן, קווי אבן מסתוריים ואתרי קבורה מגליתיים פזורים לאורכו ולרוחבו של הר הנגב, לעיתים ביחס לדרכים עתיקות ולעיתים כמתחמים מקודשים בעלי משמעות אזורית. הממצאים הרבים שנתגלו ובפרט אלו מהם שתוארכו, משקפים את תפקידו הרוחני החשוב של המדבר עבור שוכניו וגם עבור תושבי הארץ הנושבת לאורך תקופות זמן ארוכות, משלהי הפרהיסטוריה דרך ביות בעלי החיים ועד לפריחתן של הדתות המונותאיסטיות.
ממצאים ממחקרי העשורים האחרונים במדבריות דרום הלבנט משקפים את חשיבותם של פולחנים מורכבים בחייהם של תושבי המדבר במהלך התקופות היסטוריות והפרוטוהיסטוריות. מרכזים פולחניים רב תקופתיים שנתגלו בתווך גאוגרפי רחב מדרום ערב ועד לצפון ירדן, לנגב ולסיני מתאפיינים בסטים דומים של מתקנים ובדמיון מרשים בתרבות החומרית שנתגלתה בהם ומדגישים את האופן שבו תיפקד המדבר כמרחב רוחני ופולחני.
הכנו לכם שלושה מסלולים מומלצים המאפשרים חוויה והצצה אל תוך עולמות אלו.
הר רמון
בגבהים של מעל ל-1000 מ בפסגת הר הנגב מתנשא הר רמון ועל ראשו שורת קברים מרשימים מתקופת הברונזה, גלי אבנים אלו הנקראים טומולי או רגמים, בנויים מבמה נמוכה שעליה מעגלי אבן גדולים ובמרכזם תא קבורה, לעיתים ניתן לראות מצבות אבן גדולות בדופן המבנה. בקצה הפסגה מתחיל (או מסתיים) קו הקיי, מונומנט אבן מרשים של קטעי חומה הנמתחים לאורך של כ 4.7 ק"מ בין פסגות הנגב הגבוהות רמון ורומם, ההשערה הרווחת היא שלקו אבן זה היו שימושים ומשמעויות פולחניות משמעותיות בין אם בכיווניות מקודשת הקשורה למצב השמש בימי ההיפוך והשוויון או ביחס לאלמנטים טופוגרפיים או קוסמולוגיים אחרים.
האתרים נמצאים לאורך שבילים מסומנים באדום ושחור המאפשרים מסלול מעגלי הכולל גם תצפית למכתש רמון וביקור באתר הנצחה ייחודי לאסטרונאוט אילן רמון וחללי מעבורת החלל הקולומביה.
משך המסלול כשעתיים וניתן להגיע לחניה ברכב גבוה או להחנות בצד כביש 171 וללכת כשעה נוספת עד לחניית היציאה למסלול.
הר ערקוב
צופה אל עבדת ואגן נחל צין ובמרכזו נמצא אחד מהמתחמים הפולחניים המרשימים ביותר בנגב. לאורך המסלול המחבר בין הכביש המוביל לבסיס רמון לכביש 40 על גב שלוחה הררית פזורים עשרות טומולי, קווי אבן מאסיביים ומצבות ענק, ביניהם על סלעי גיר המכוסים בפטינה כהה מאות משטחי סלע ועליהם חרותות מתקופות שונות, אנשים בתנוחת תפילה, כתובות, בעלי חיים וסמלים.
סימון השבילים הכחול ממשיך על גב השלוחה עם תצפיות מרהיבות למרחב עד לירידה תלולה המסתיימת בבורות רמליה( בורות מים נבטיים).
משך המסלול כ5 שעות הליכה ונדרשת הקפצת רכבים, ישנה אפשרות גם למסלול מעגלי מבורות רמליה.
הר מחיה
הר מחיה- פארק חרותות הסלע בהר מחיה וריכוז הטומולי מעליו הם הנגישים ביותר לכל רכב, מהחנייה במצפור ליפה גל ניתן לרדת דרך מערכת שבילים אל אתרי חרותות הסלע הפזורים במדרונות, האתר המשמעותי ביותר הוא אתר מספר 5 בתחתית המדרון ובו עשרות סלעים חרותים באלפי מוטיבים שונים שלחלקם קישור פולחני בולט כגון היעל והכלב המצויים בהיפוך זה לזה או אדם בעל אבר מין בולט הנושא ידיו בתפילה ליעל בוגר.
משך המסלול הארוך בהר הינו כשעה-שעה וחצי והמסלול הקצר כמחצית השעה.
כנס "המדבר המקודש"
רוצים להעמיק את הידע? מוזמנים להצטרף ליומיים של תוכן איכותי בנושא המדבר המקודש ב-01-02 בפברואר 2024. לחצו כאן לכל הפרטים.