אזור פתחת ניצנה שבדרום-מערב הנגב, סמוך לגבול עם מצרים, הוא אחד האזורים הנידחים בארץ. במרחבים האינסופיים והשקט המופלא תוכלו למצוא עולם ומלואו: תופעות טבע מרשימות, שמים זרועי כוכבים ובעלי חיים המתגוררים באיזור. קבלו כמה הצעות למסלולי טיול משפחתיים באחד האזורים המיוחדים בארץ!
טיול לחמוקי ניצנה
חמוקי ניצנה קיבלו את שמם בשל דמיונן של גבעות הקירטון הלבנות לחמוקים. הקירטון הינו סלע משקע ביוכימי, כלומר נבנה משלדים גירניים של אורגניזמים חד תאיים- יצורים שאי אפשר לראות בעין בלתי מזויינת. ליצורים האלה יש שמות קצת מפחידים, הם נקראים קוקוליתופורידים ופורמיניפרים, אך הם בסך הכל אצות ובעלי חיים זעירים שחיו בים שהיה כאן לפני מאות מליוני שנים. בשל הסביבה העמוקה שבה הקירטון שקע בים, כמעט ולא ניתן להבחין בגרגירים הבונים אותו (בשונה מחול הים, לדוגמא). על אף שהקירטון נחשב לסלע רך, הוא אטום למים ועמיד יחסית לסחיפה, כך זכינו לקבל את צורות החמוקים שאתם רואים כאן. מזה אלפי שנים שהקירטון נחצב עבור חומרי בנייה ושימושים נוספים. כמו כן, בעבר הוא שימש לייצור גיר שאיתו כתבו על הלוח בבתי הספר.
איך מגיעים?
ביציאה מהשער של ניצנה פונים דרום מזרחה לכביש 2021 הממשיך לכיוון עזוז. כ- 2 ק״מ לאחר מכן פונים דרום מערבה לכביש משובש לכיוון חמוקי ניצנה. הפנייה משולטת בשלט חום. נוסעים בזהירות עוד כ 3 ק״מ עד הגעה לשילוט חום נוסף המורה לפנות שמאלה לכיוון החמוקים. בשלב זה במידה והגעתם עם רכב נמוך מומלץ להחנות אותו בצד הכביש. במידה והגעתם עם רכב גבוה, ניתן לפנות בפנייה ולהמשיך כ- 500 מאות מטרים ספורים עד לחנייה בדרך התחומה באבנים. ברגע שהגעתם, נא לא להתקדם עם הרכב מעבר לנקודה זו. ברגע שהגעתם לחמוקים, תוכלו לשוטט ולהתרשם וליהנות מנוף גבעות הקירטון החלקות והלבנות המקיפות אתכם. הילדים יהנו לעלות ולרדת מהן בזהירות.
למי מתאים? מסלול קליל הכרוך בהליכה של מטרים ספורים, המתאים לכל המשפחה.
קישור שייקח אתכם לנקודת היעד: חמוקי ניצנה
מערת ניצנה
מערת ניצנה נחצבה בתקופה הביזנטית לטובת חציבת קרטון (הסלע הלבן הרך), למטרות בנייה ממנו יצרו טיח וסיד. ממדי המערה הינם מרשימים והיא מחולקת לארבעה אולמות ביניהם עמודי תמך. המערה שימשה במהלך מלחמת העולם הראשונה כמחסן תחמושת ולאחר מכן כמחנה לצאן. מסביב למערה תוכלו לראות מחשופי סלע מרשימים, מאובנים יפהפיים של נומוליטים (בעל חיים קטן שחי בעבר בים) שרידי טרסות, שהן עדות לפעילות חקלאית קדומה, ועוד. אם תירצו להמשיך את הטיול, אתם מוזמנים להמשיך לצעוד על המסלול השחור לכיוון חמוקי ניצנה או בשביל הכחול לחווה חקלאית קדומה (צפון מערבה).
איך מגיעים?
ביציאה מהשער של ניצנה פונים דרום מזרחה לכביש 2021 הממשיך לכיוון עזוז. כ- 2 ק״מ לאחר מכן פונים דרום מערבה לכביש משובש לכיוון חמוקי ניצנה. הפנייה משולטת בשלט חום. נוסעים בזהירות עוד כחצי ק"מ עד הגעה לשביל המסומן בסימון שבילים כחול משמאלכם. במידה והרכב גבוה ניתן להמשיך אתו עד המערה. במידה ולא, עדיף לחנות בצד הדרך וללכת מכאן ברגל. ממשיכים דרומה במגמת ירידה על השביל הכחול כ- 150 מטרים עד ההגעה לפתח המערה המרשים שלא תוכלו לפספס.
הערה חשובה בנוגע לביקור במערה: בשל הסכנה להיעקץ על ידי קרציית המערות, יש להימנע מישיבה במערה ואין לגעת בקירותיה. בשום פנים ואופן אין לישון במערה! בנוסף שימו לב כי המסלול צמוד לגדר הגבול. יש להימנע מלהתקרב ולעבור גדרות ויש להישמע לכוחות הביטחון בהתאם לצורך. בהגעת קבוצה מאורגנת יש לתאם את הכניסה לאזור מול צה"ל.
קישור שייקח אתכם לנקודת היעד: מערת ניצנה
למי מתאים? מסלול קליל הכרוך בהליכה של מטרים ספורים, המתאים לכל המשפחה.
גן לאומי ניצנה
גן לאומי ניצנה משמר את שרידי היישוב הנבטי שנוסד במאה ה-2 לפנה"ס ושגשג בתקופה הביזנטית כמרכז נוצרי חשוב. בתחום הגן הלאומי נמצאים גם שרידי עוג'ה אל-חפיר העות'מאנית, עיירה שנבנתה כבסיס קדמי של הצבא העותמ'אני במלחמת העולם הראשונה. האתר הוכרז גן לאומי בשנת 2002 והוא משתרע על פני כ-2,040 דונם. מהתל תוכלו לרדת צפונה, ומשם ללכת לאורך נתיב השלום- פסל סביבתי, יצירתו של האמן דני קרוואן, העשוי ממאה עמודי אבן מלאכותיים, המזכירים במראם עמודים מהתקופה הביזנטית. טור העמודים, הניצבים במרחק של כ-30 מ' זה מזה, מתחיל את דרכו ליד אנדרטת חטיבה 8 שלמרגלות תל ניצנה ועובר בקו ישר לגבול מצרים, סמוך למסוף ניצנה. בראש כל עמוד, 100 במספר, כתובה המילה ״שלום״ בשפה אחרת. השפות מאפיינות את העמים השונים שעברו לאורך הדרך הקדומה בניצנה. מדרום לתל ניתן להמשיך לביקור באנדרטה לזכר 22 נופלי חטיבה 8, שנהרגו בקרבות עוג'ה אל-חפיר במלחמת העצמאות. האנדרטה כוללת זחל משוריין משנת תש"ח ולוח ובו שמות הנופלים. האנדרטה נמצאת ליד רחבת החניה הדרומית, בחלק הצפוני-מזרחי של גרעין היישוב הקדום, והיא בנויה על באר קדומה.
איך מגיעים?
מבאר שבע נוסעים דרומה (כביש 40) לצומת טללים וממשיכים היישר לפנים לעבר מסוף ניצנה (כביש 211). בכפר הנוער ניצנה פונים דרומה לכיוון עזוז ומגיעים לגן הלאומי לאחר כ-ק"מ. אפשר לחנות ברחבת חניה שמצפון לאתר וברחבה שמדרום לו, ליד אנדרטת חטיבה 8.
קישור שייקח אתכם לנקודת היעד: גן לאומי ניצנה
למי מתאים? לכל המשפחה
מסלולי הטיול באדיבות הקהילייה החינוכית בניצנה המציעים פעילויות והדרכות באיזור פתחת ניצנה